Vinterdäck – Vad gäller egentligen?

Det finns en rad regler som reglerar hur och när vinterdäck får användas i Sverige. En del regler visar även på hur sommardäck får användas även de är betydligt färre.

Sommardäck: Generellt kan sägas att sommardäck får användas när inte krav finns på vinterdäck. Det är även en sak till man bör känna till. Mönsterdjupet måste vara 1,6mm.

Vinterdäck: När det är vinterväglag (eller förväntas bli vinterväglag) under perioden 1 december till 31 mars ska man ha vinterdäck. Detta gäller oavsett om det är personbilar, lastbilar eller om bilarna är utlandsregistrerade. Det finns då två sorters däck att välja på.

Generellt gäller att mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst 3mm.

  • Dubbdäck

Dubbdäck ger bäst fäste på is och snö. Dessa är vanligast i norra delarna av Sverige då de dubbfria däcken inte ger samma goda resultat gällande fäste och bromssträcka. Dubbdäck får användas från 1:a oktober fram till 15:e april.  Skulle det vara vinterväglag är det även lagligt att ha dubbdäck under andra delar av året. Vad som klassas som vinterväglag är det polisen som avgör.

Gällande dubbdäck så gäller det att även släpet ska ha dubbdäck om bilen har det. Om bilen inte har dubbdäck kan vagnen ha antingen dubbade eller odubbade däck.

  • Dubbfria däck

Dessa däck kallas även för ”året-runt-däck” då man kan ha dem året runt. Orsaken är att de inte har dubbarna som dubbdäck men ändå ett bra fäste tack vare dess gummiblandning och mönster. De ger något sämre grepp på is och snö än dubbdäcken men har andra fördelar. Rekommenderas främst för de som åker mycket stadskörning eller håller sig till de större vägarna.

Det finns några få tillfällen då man inte behöver ha vinterdäck trots detta underlag. Det är exempelvis vid färd till besiktningsföretag eller om fordonet är äldre än 30 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *