Guide för att köpa bläckpatroner

Att välja mellan kompatibla och äkta bläckpatroner är mer än en bara en fråga om pris eller preferens. Det finns många variabler att ta hänsyn till och all information kan verka förvirrande. Genom att ställa fem frågor om din användning får du ett tillräckligt bra beslutsunderlag.

1. Vad skriver du ut?
a. Mestadels text
b. Mestadels bilder

Oberoende tester visar att svarta kompatibla bläckpatroner konsekvent ger jämförbart resultat med original patroner och duger alldeles utmärkt vid utskrifter av text.

Om du vill ha högsta kvalitet på fotoutskrifter kanske du istället måste köpa en äkta patron med matchande papper. Tillverkarna gör omfattande tester av bläck och papper för att de ska ge bäst resultat.

2. Hur mycket utskrifter gör du?
a. Lite
b. Mycket

Valet handlar ofta om pengar. Om du skriver ut massor av bilder, är billiga kompatibla patroner eller åter tillverkade miljöpatroner ett bra alternativ.

3. Skall utskrifterna sparas/arkiveras i många år?
a. Ja
b. Nej

Den trista sanningen om billiga kompatibla bläckpatroner är att få har vad som kallas ”arkivkvalitet”. Det innebär att utskrifterna bleknar med tiden. HP, Canon och andra stora tillverkare har laboratorier för att testa bläckblandningar för att maximera utskriftskvaliteten.

Blekning kan även vara ett resultat av att använda fel papper. För optimalt måste du använda ett bra fotopapper.

4. Är miljöfrågor viktiga för dig?
a. Ja
b. Nej

Det finns åter tillverkade miljöpatroner till de flesta skrivarmodeller, framför allt de patroner som har inbyggt skrivarhuvud (Lexmark och HP).

5. Hur gammal är din maskin?
a. Ett par år eller mer
b. Ny

Om du är nöjd med en gammal maskin du kan du köpa patroner i flerpack och spara mer pengar.
Om du har en äldre skrivare som tar patroner som fortfarande används av nyare modeller då blir ditt val av kompatibla sorter bredare.

Nyare maskiner tar ofta chippade patroner. Tillverkarna har installerat ett chip på patronen för att hindra användare från att köpa kompatibla och för att kontrollera bläckflödet. De kompatibla patronerna använder antingen egna chip eller så måste du återanvända chippet från din ursprungliga patron .

En stor klagomål på chippade patroner är att de ger felaktig information om att patronen är slut och hindrar skrivaren från att fungera. Tester har visat att så mycket som 30 % av bläcket är oanvänt.

Slutligen: Ett företag med en snabb omsättning är bättre än en liten butik där varorna kan ha legat på hyllan för länge. Bläck är färskvara!. Läsa produktrecensioner och experimentera. Välja en kompatibel patron från en ansedd leverantör som anger varumärke. Bra tillverkare av kompatibla produkter är tyska Pelikan och G&G Ninestar. En bra kompatibel skrivarpatron kommer inte att skada din skrivare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *