Skillnader i konstruktion av en elbil

Bilen, Trender - Januari 8, 2011,

Jag skrev tidigare i år om min uppenbarelse om den riktigt stora fördelen med elbilar: avsaknaden av rörliga delar. D.v.s. det bästa med elbilen är inte att den går på el utan att den i stort sett blir underhållsfri och kan byggas med en alternativ konstruktion. 

Nu när Tesla går steget vidare från sin Tesla Roadster och bygger en sedan Tesla Model S tar man chansen och ser över grundkonstruktionen över bilen. I filmerna nedan går man igenom vad som skiljer denna bilmodell från andra. Bland annat hur bilen blir stadigare genom att man kan dra nya balkar i motorrummet som annars inte skulle vara möjligt. Inte bara ur stabilitetssynpunkt men också ur säkerhetssynpunkt. Detta är riktigt intressant tycker. Underligt nog finns faktiskt en kylare på bilen men inte för att kyla motorn utan för att temperatursätta batterierna och kupén. 

Rätt intressant på det hela taget. 
En minidokumentär om Scott Schumann, The Sartorialist

- Januari 8, 2011,

För ett par år sedan började jag läsa The Sartorialist efter att en kollegas kompis fotades och dök upp där. Jag vet inte riktigt varför jag gillar att läsa den. Så stort är inte mitt intresse för mode. Jag ser den nog som en slags blogghjärntvätt. D.v.s. ju  mer jag läser desto mer lär jag mig att uppskatta tidlöst vackert mode. Jag gillar hur Scott ofta fotar äldre män(här och här) och kvinnor(här och här) och inte tillåter denna blogg att alltför mycket handla om varumärken utan mer det tidlösa välklädda modet. 

Som en del av sin Visual Life-serie har Intel gjort en dokumentär om Scott. Ganska intressant. 
Vad jobbar jag med egentligen?

Mitt liv - Januari 2, 2011,

Jag har märtkt att väldigt många av minga vänner vet inte riktigt vet vad jag jobbar med och när jag får frågan orkar jag aldrig riktigt förklara vad det är jag gör. Jag brukar tänka att det inte spelar så stor roll vad jag gör om dagarna. Min fru tycker att jag är lite tråkig som inte vill förklara detta så för dig som är intresserad tänkte jag att det kanske kan vara intressant att veta lite mer om vad det är jag gör på dagarna. 

De flesta tror att jag jobbar på tidningen Dagen vilket inte stämmer. Jag har aldrig varit anställd där även om jag sedan 5 år tillbaka arbetar inom samma ägarkoncern(Swedmedia AB, tidigare Dagengruppen). Däremot är det sant att jag sitter i samma kontorslokaler som tidningen Dagen och Solid Love och företaget jag jobbar på ansvarar dessutom för den tekniska utvecklingen av Dagen.se. Jag jobbar istället som verksamhetschef för utvecklingsbolaget Improove. Vi jobbar med webbutveckling, e-handel och mobilappar.  Dels åt koncernbolagen(Dagen, Libris & Solid Love) men i störst utsträckning jobbar vi på den öppna marknaden åt kunder som Acne, Lexus, Nike & Telia. Jag jobbade själv som utvecklare i Improove fram till i våras men när vi nu växt till 14 personer finns det inte längre någon tid för mig att programmera så numera är jag "bara" chef. Det är mitt jobb att sälja in nya uppdrag, ansvara för personal, forma visioner för företaget, jobba inom Swedmedia-koncernen och snart också Mentor Medier-koncernen. Kort sagt. Jag är ansvarig för att företaget fungerar och fortsätter växa. 

Jag identifierar mig själv till 100% som entreprenör. Jag älskar att se saker att växa och får en kick av att se att något man lägger ner stor energi på faktiskt blir bra och blir riktigt uppskattat hos de som betalar för våra tjänster. När jag började på Improove för 3 år sedan var vi bara 2 anställda. Nu är vi 14 och det har gått hiskeligt fort. Vi planerar att anställa ytterligare 10 personer under året som kommer och vi kommer av allt att döma att starta en kontor i Norge snart. Det gör att resorna dit säkert blir fler men också att vi kan fortsätta att växa som företag. Vi har ett riktigt, riktigt skönt gäng av människor på vårt företag. Vi jobbar från Stockholm, Cypern, Norrköping, Järfälla och Örebro och snart också från Norrtälje så vårt arbete är minst sagt utspritt över världen. 

Detta sammanfattar i korta ordalag vad jag faktiskt jobbar med och är du intresserad av att veta mer kan du med fördel följa min andra blogg där jag skriver om vårt företag och vad som händer där. 

Låt oss rösta fram nästa års deltagare i Så mycket bättre

Mitt liv - December 27, 2010,


Under julhelgen ägnade vi, säkert som många andra, tid åt att prata om vilka artister vi skulle vilja se i nästa års upplaga av Så mycket bättre. Vi droppade förslag som Magnus Uggla, Robyn och E-type. På TV i jul såg jag att Petter misstänkte att Tomas Ledin skulle vara aktuell för en ny säsong. 

Vi blev som i gasen över allt detta och tänkte att det skulle vara spännande att ta fram en gemensam önskelista där vem som helst kan föreslå artister och rösta. Vi petade därför ihop en lista på Slinkset.com där vi fått in ett 30-tal önskemål redan nu. För tillfället ligger Robyn i topp med 11 röster tätt följt av Annika Norlin(Säkert!) på en hedersvärd andraplats. 

Mina favoriter för stunden: Peter Lemarc & Magnus Uggla. 


Gå in och rösta du också så skickar vi över detta till fyran när vi är klara. 

Jag fick en radiostyrd robot i julklapp

Mitt liv - December 24, 2010,

Ni som känner mig eller besökt mitt kontor vet att jag samlar på robotar. Då helst gamla retro-robotar i plåt. Men allt av robotkaraktär gills så därför har jag i två år skojat om att jag skulle vilja ha en Robosapien. I år, från ingenstans, överraskade min svåger Markus mig å det grövsta genom att ha hittat den just denna robot i begagnat utförande från Blocket. Fullt fungerande och väldigt rolig att leka med. 

Fy vad glad jag blev. Tack Markus. 

Damnyouautocorrect.com - En väldigt rolig lista över felaktigt skrivna SMS

Humor - December 18, 2010,

Ni som har iPhone... ni vet hur störigt det är när autocomplete fungerar lite fel... och det ibland blir ganska pinsamt? Damnyouautocorrect.com sammanställer sådana exempel. Väldigt roligt om än ofta väldigt snuskigt. En telefon som det BARA går att ringa med

Prylar - December 4, 2010,

Ni vet hur vi alla brukar skoja om att det vore kul om man kunde köpa en telefon som det BARA går att ringa med. För $79 är det möjligt att köpa "Johns Phone". En telefon med 9 sifferknappar och en knapp för att Ringa upp och lägga på. Igen skärm eller någon grafik. Bara en telefon. 

Så om du på riktigt vill protestera mot telefonhysterin eller bara är en hipster i desperat behov av en alternativ pryl så har du din chans nu. 

Intryck efter Wall Street 2 - Money never sleeps

Film - November 5, 2010,Idag var det halvdag på kontoret, dag före helgdag ni vet, så jag passade på att smita iväg lite tidigare och se en biomatiné på Sergelbiografen: Wall Street 2 - Money never sleeps. En film som jag verkligen sett fram emot, mest eftersom jag fascinerats av och ganska noga följt efterdyningarna av den globala finanskrisen. Sedan är den ursprungliga  Wall Street-filmen smått legendarisk. Oliver Stones och Charlie Sheens stora genombrott. En grym film på många sätt. 

Jag blev inte mindre peppad av att läsa Vanity Fairs artikel om filmen och den här intervjun med Oliver Stone kändes riktigt lovande. Jag gillade vad han sa om hur svårt det var att cast'a den unga Wall Street-killen i uppföljaren eftersom den unga naiva Bud Fox-karaktären inte längre existerar. Idag är de unga nyutbildade på Wall Street lika syniska och giriga som Gordon Gecko i den ursprungliga filmen. Den stora med 80-talets upplaga var att den satte fingret på och beskrev hela den giriga syniska attityd som rådde på Wall Street. 

Problemet denna gång är att filmen kommer 2 år efter den globala finanskrisen. Den berättar egentligen det vi alla redan vet och inte mycket nytt kommer fram. Tvärtom, det är alldeles för sent. Det här blir en 2 timmar och 13 minuter lång gäspning. Det känns mer som att Oliver gör en nostalgiresa och misstar sig själv för att vara någon slags profet som smäller Wall Street på fingrarna. Istället blir det bara otroligt förutsägbart och egentligen mer en romantisk komedi än en värdig uppföljare. 

Nåväl. Jag borde ha lärt mig hur svårt det är att göra bra uppföljare. Jag hade kanske lite väl högt ställda förväntningar men tyvärr. Det här var inte bra. 

Att glädja åt andras framgång

Funderande - Oktober 31, 2010,

På mitt senaste utvecklingssamtal pratade jag och min chef om vilka livskunskaper och lärdomar jag plockat upp på vägen under de 4 år vi jobbat tillsammans. En av de viktigaste egenskaperna är förmågan att glädjas åt andras framgång. Nyttig i såväl arbete som privatliv. I stort sett genom hela livet har jag alltid blivit avundsjuk på andra som lyckats. Känslan av att jag hade förtjänat det bättre smyger sig snabbt på, men något har hänt de senaste 2 åren. Jag har lärt mig glädjas när det går bra för mina vänner och kolleger. När någon berättar om en befordran på jobbet, en införskaffad sportbil, en lite för bra lägenhet, en kändis man träffat eller framgångar i företaget blir jag numera oftast väldigt glad. Mest eftersom jag vet hur mycket personen i fråga önskat sig detta. 

Det finns något befriande i att glädjas med andra. Min första hjärtliga reaktion "Fy vad roligt!" följs numera oftast av inspiration och beundran. D.v.s. inspiration att fortsätta göra vad jag göra. När någon i min närhet lyckas med något svårt eller ouppnåeligt blir det bara ett bevis på att det inte är omöjligt. Men främst beror det nog på att jag längst inne vet att framgången, hur berusande den än må vara, vid slutet av dagen inte har förändrat så mycket. Solen går upp även imorgon, med eller utan framgång. Det är kanske detta som kallas mognad. Kanske kom det när jag blev pappa, kanske tidigare. Oavsett vad det beror på är jag tacksam över att fyllas av glädje istället för avundsjuka. 

Det bör rimligtvis ha något gott med sig. 

En vecka utan Facebook

Vardagsliv - Oktober 26, 2010,


Så kan det gå

 

  Första 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 Sista