Tina Fey: En mammas bön för sin dotter

Humor - April 15, 2011,

Tina Fey har skrivit en bok(Bossypants) där bland annat denna bön finns med. En mammas bön för sin dotter. Typist Tina. Väldigt roligt. 

“First, Lord: No tattoos. May neither the Chinese symbol for truth nor Winnie-the-Pooh holding the FSU logo stain her tender haunches. May she be beautiful but not damaged, for it’s the damage that draws the creepy soccer coach’s eye, not the beauty. When the crystal meth is offered, may she remember the parents who cut her grapes in half, and stick with beer.

Lead her away from acting, but not all the way to finance - something where she can make her own hours but still feel intellectually fulfilled and get outside sometimes and not have to wear high heels. What would that be, Lord? Architecture, midwifery, golf course design? I’m asking you because if I knew, I’d be doing it, youdammit.

May she play the drums to the fiery rhythm of her own hearts with the sinewy strength of her own arms, so she need not lie with drummers. Oh Lord, break the Internet forever, that she may be spared the misspelled invective of her peers and the online marketing campaign for “Rape Hostel V: Girls Just Wanna Get Stabbed.”

And when she one day turns on me and calls me a bitch in front of Hollister, give me strength, Lord, to yank her directly into a cab in front of her friends, for I will not have that nonsense. I will not have it.”

Fimpen - En svensk filmklassiker

Film - Mars 27, 2011,



I tider när det verkar som att allt som produceras i Sverige antingen är Persbrandt-deckare, Norén-liknande draman där samma 10 svenska skådespelare skriker och är fulla är det befriande att veta att det gjorts helt annorlunda svenska filmer också. 

Fimpen är en sådan film. En film -74 om en liten pojke som blir upptäckt av Hammarbys tränare(Magnus Härenstam) på en innergård. Han gör snabbt succé i Hammarby och blir snart antagen till landslaget där han snart blir given i startelvan. Men Fimpen får svårt att kombinera skola och fotboll och måste välja. 

En mycket befriande filmupplevelse. Om den bara fanns på DVD. Jag har ingen aning om var man skall kunna få tag på den igen. 



Rob Bell - Love Wins

Tro - Mars 17, 2011,

Jag har aldrig riktigt förstått vad som är så kontroversiellt med Rob Bell. Jag har alltid gillat honom och tycker nog att hans tolkningar av bibeln och hans budskap är ganska väl överensstämmande med den skandinaviska kristna kyrkan. Men jag kan förstå om han är mer kontroversiell i USA. Men ändå. Det finns mycket gott som kommer ur Mars Hill Bible Church som han startade för ungefär 10 år sedan. 

Hans nya bok Love Wins lyftar frågan om himmel och helvete och ifrågasätter det senare. 

Detta blir min nästa ljudbok. Bra intervju med Rob här






Alex svarar på Blondinbellas frågor. Väldigt roligt.

Humor - Mars 17, 2011,

Det har blivit lite poppis på senaste att svara på läsarnas frågor på sin egen blogg. Det brukar hända varannan månad så där. Alla gör det. Det senaste som sagt. 

Väldigt roligt när jag läste Alex Schulmans senaste svar på läsarnas frågor. Ganska märkligt att välja de här frågorna när han hade så dåliga svar på dem. Sedan tipsade en kommentatör om Blondinbellas senaste fråga/svar-bloggpost och påpekade att Schulman rakt av hade svarat på hennes frågor, inte på sina egna. 

Gillar sån här humor. 

Amelie älskar rulltrappor

Mitt liv - Mars 6, 2011,

När vi var ute på Arlanda i veckan och hade lite tråkigt i väntan på ett flyg visade jag Amelie det här med rulltrappor. Hon äääälskade det. Hon ville aldrig sluta gå i dem. Hon blev sur så fort man lyfte bort henne. Magda tyckte att det var lite makabert eftersom hon tyckte det såg ut som att hon fick springa på ett löpband men jag hon verkligen njuter av det. 





Norran vinner tävlingen om mest osmakliga nyhetsbild?

Nyheter - Februari 27, 2011,

Om du som jag surfar till Norrans mobilsajt emellanåt kanske du också har stört dig på redaktionens val av bild till artikeln om jordbävningen på Nya Zeeland. I en katastrof som befaras ha dödat 200 personer väljer redaktionen att använda sig av den här bilden. 

Märkligt. 


Alex Schulman har signerat en bok till mig

Mitt liv - Februari 24, 2011,

Min kollega Suzanne jobbar en del tillsammans med Piratförlaget. Jag har tjatat på henne att hon skall försöka fixa så att hon kan få deras författare Alex Schulman att komma till vårt företag och hålla högläsning ur sin bok. Det skulle jag tycka vore lite trevligt. Men tydligen var det lite svårt att fixa. 

Däremot så hittade jag det här på mitt skrivbord imorse. Känns faktisk riktigt bra. 
 

Vet du om att nya pengar bara skapas när nya skulder uppstår?

- Januari 16, 2011,

Nu har det gått drygt 2 år sedan den så kallade finanskrisen rullade över oss och oron för att hela det ekonomiska systemet skall kollapsa har minskat något om än inte helt. Det som tidigare var ett problem för enskilda banker(Lehman brothers, Carnege, m.fl.) har nu blivit ett problem för hela länder(Irland, Portugal, Grekland, Spanien) som vi med viss oro ändå tror kommer att gå över. 

Under de senaste två åren har jag tillsammans med några vänner ägnat en del tid och intresse åt hur de ekonomiska systemet är uppbyggda på en makronivå. D.v.s. vad är pengar och hur fungerar den övergripande ekonomin? 

Det första som slog mig med häpnad när jag lärde mig mer om de ekonomiska systemen är hur nya pengar skapas/uppstår. Nya pengar uppstår när nya skulder uppstår. D.v.s. när du lånar 3 miljoner till ett hus på banken så finns inte de pengarna någonstans tidigare. I själva verket finns bara 5-10%(detta är ett krav från statens sida) av dessa pengar. D.v.s. 150 000-300 000 finns någonstans på riktiga bankkonton och resten lånar banken från centralbanken eller möjligtvis från andra banker. Centralbanken i sin tur har inte dessa pengar utan de skapas i vetskapen om att lånet är kopplat till ett riktigt hus. Så om låntagaren inte kan betala tillbaka så vet riksbanken att banken alltid kan sälja det vidare eftersom ett hus har ett rätt så bestående värde. Alltså, staten vågar skapa nya pengar när man vet att huset tillför samhället något slags värde. Ett stort värde när man lånar till ett hus och lite mindre värde när man lånar till en bil eller en båt och i stort sett obefintligt värde när man lånar till konsumtion(platt-tv eller mobiltelefon). 

Detta gör att när nya lån tas så skapas också nya pengar. Utan nya lån skapas inte några nya pengar. Det här var en ny kunskap för mig och vad som slog mig när jag lärde mig detta var hur många, inklusive mig själv, som inte känner till detta. De flesta verkar tro att banken verkligen har de pengar du lånar liggandes på ett konto någonstans eftersom andra vänliga själar har satt in pengar på sitt sparkonto. Att lån och sparande skulle vara ett slags nollsummespel, men så är alltså inte fallet. Tvärtom är det ett halvstabilt hus som står och balanserar på de 5-10% av lånet som banken är tvingande att ha i sitt system och det som hände när finanskrisen bröt ut var att när folk började ta ut sina sparpengar från banken(för att t.ex. fonder sjönk i värde) var att det halvstabila huset blev ett ganska rangligt korthus och när för mycket av pengarna på banken försvinner så blir bankerna rädda för att det skall rasa. Det är bland annat därför som den svenska staten nu kräver att 15% av bolånen(lånet får max utgöra 85% av värdet på huset) måste ha en riktig insats. Detta för att det halvrangliga huset som byggs inte skall falla ihop. Det är alltså inte för att vara elak som man gör detta utan för att bygga ett stabilare och mer pålitligt ekonomiskt system. 

En kort reflektion över ett par års funderande över hur de ekonomiska systemen fungerar. Kanske kommer det fler bloggar i samma ämne. 

Posten har 82 prislistor, DHL har 1

Vardagsliv - Januari 15, 2011,

Jag skall skicka en espressomaskin till min svåger i Umeå och har kollat upp vilka olika prislistor som finns. Efter en stunds klickande på Posten.se gav jag upp utan att kunna förstå vilken av de 82 prislistorna de har på sin sida som man faktiskt skall använda. 




Prislistan från Posten.se


Nordeas chefsekonom heter verkligen "Winsth" i efternamn

Humor - Januari 13, 2011,



Jag tycker det är väldigt, väldigt rolig. Det låter som en bankman från Kalle Anka & Co eller nåt. 

 

  Första 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 Sista