Varför har Facebook raderat Skjutsgruppens fanpage?

Viktigt - Juli 15, 2011,

2004 byggde och drev jag Paltkoma.se, en onlinecommunity med starkt fäste i Västerbotten och Norrbotten. Vi hade som mest 7500 medlemmar innan vi lade ned 2006. Under det sista året startades en liten grupp på Paltkoma som gick under namnet "Skjutsgruppen". Det var en anspråkslösgrupp med ca 150 medlemmar där vi norrlänningar erbjöd varandra skjuts. Detta fungerande helt ok och jag fick själv ressällskap från Stockholm med hjälp av denna tjänst. 

När jag stängde ned Paltkoma, då våra servrar kraschat, valde gruppen att flytta vidare till Facebook där den länge levde ett tillbakadraget liv med ett par hundra användare. I takt med att Facebook växte ökade också gruppens, och grundren Mattias, motivation till att inte bara växa utan också att försöka skapa en folkrörelse med syfte att uppmuntra till samåkning i alla dess former. Skjutsgruppen har blivit uppmärksammad för sitt arbete med samåkning i BBC, Financial Times, Wall Street Journal, Sveriges RadioCaminoSveriges Television, TV4 och CNN. Ett imponerande kvitto på vad arbetet åstadkommit. Under vulkanaskans framfört förra året drev Expressen under en helg ett samarbete med Skjutsgruppen där man hjälpte strandade svenskar att komma hem till Sverige via Facebook. Gruppen växte med 3000 användare under denna helg. Skjutsgruppen har också inrättat den årliga "Samåkningsdagen", till vilken en av medlemmarna skrev och spelade in låten "Klart man är kollektivresenär!". Att hävda att man sått ett frö till en folkrörelse är inte helt osant. 

Därför känns det mycket olustigt när Facebook idag stängde ned Skjutsgruppens fanpage med dess 4100 medlemmar(Deras FB-grupp med 14000 medlemmar finns fortfarande kvar men med annan funktionalitet). Istället för den fanpage av 20 talet delade resor varje dag hittar vi nu istället en helt annan samåkningssida(med namnet Skjutsgruppen) med mindre aktivitet. En anonym fanpage med ett liknande upplägg men med mindre aktivitet. Den troliga anledningen till att detta hänt är att människorna bakom gruppen har registrerat domännamnet www.skjutsgruppen.se och med detta som stöd övertygat Facebook om att man borde ha rätten till namnet Skjutsgruppen. Skjutsgruppen använder själva Skjutsgruppen.nu för sin grupp och länkar denna vidare direkt till FB-gruppen. När Skjutsgruppen.se registrerades av någon annan än Skjutsgruppen själva var detta lite märkligt men inte något man ägnade någon direkt uppmärksamhet men nu börjar detta kännas lite olustigt. Skjutsgruppen har mer eller mindre blivit kapad utan att man haft någon chans att bestrida detta. Fanpage'en har kort och gott raderats. Man kan förstås ha synpunkter på de som är initiativtagarna till detta men än mer märkligt är att Facebook låtit detta hända utan minsta kontakt. Det är ju trots allt en grupp med tusentals medlemmar.  

Jag känner människorna bakom skjutsgruppen och det känns otroligt snopet att detta händer när det enda man vill är att främja samåkning och att de bara uppmuntrar andra aktörer. Det som händer nu gör ju att det blir svårare att samåka och att det uppenbarligen är någon som vill ställa till det för dem genom förvirring. Så borde det inte få vara. Hjälp därför Skjutsgruppen i deras arbete med att få tillbaka sin Fan Page. De finns på Twitter.com/skjutsgruppen eller på www.skjutsgruppen.nu. Och följ den intressanta diskussionen i deras FB-grupp här. 

Samåkning FTW!

blog comments powered by Disqus

 

  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 Sista