Open Source-ekonomin del #1 - Fördelarna med Open Source

Webbtrender, Open Source, Ekonomi - Mars 27, 2008, 3 kommentarer


Jag har de senaste månaderna funderat en del över det här med Open Source och företagsnyttan kring att arbeta med och delta i sådana projekt så jag tänkte att det var dags att försöka formulera min syn på detta.

Ända sedan jag började arbeta professionellt med webb år 2000 så har jag jobbat med olika typer av Open Source-lösningar. Då var det olika Javakomponenter främst under Apache Jakarta-projektet men även en del stand-alone-programvara som t.ex. Eclipse eller GIMP. När åren gått har jag stött på människor som stämmer in i min hyllningssång till den öppna programvaran samtidigt som jag mött många som hyser skepsis till detta. Skepsisen kommer ofta från rävarna i den gamla ekonomin men även många i min egen ålder. För mig är motivationen att arbeta med dessa plattformar krasst ekonomisk och inte speciellt politisk.

För mig handlar Open source om 3 saker:
  • Frihet & Leverantörsoberoende
  • Säkerhet & Problemlösning
  • Kostnadsbesparingar
Frihet & Leverantörsoberoende
Här kommer enligt mig det viktiaste argumentet för att arbeta med Open Source-programvaror. När vi på mitt jobb bygger nya webbplaster till mindre organisationer och skall välja CMS-lösning har jag kommit fram till att öppna system som t.ex. Joomla, Drupal eller i vissa fall Wordpress är den smartaste lösningen. Dels för att man kan vara säker på att man inte måste köpa externa dyra konsulttimmar utan kan modifiera på egen hand. För vår kund känns det dessutom skönt att veta att om vi inte finns i framtiden kan dom alltid gå till en annan leverantör som hanterar dessa plattformar.

När man en dag också vill migrera data från ett CMS till ett annat kan man vara säker på att dessa funktioner redan finns i ett öppet system. Och om de inte gör det har man full tillgång till databaser och kan själv relativt lätt skapa dessa förutsättningar själv. Genom att slippa binda sig till externa konsulter och att man samtidigt snabbt kan testa plattformar utan att det kostnar något gör att man blir såväl fri som leverantörsoberoende.

Säkerhet & Problemlösning
På tillräckligt populära plattformar som Apache Webbserver, Linux, Java, Firefox finns tillräckligt många externa ögon som hela tiden granskar källkoden vilket gör att plattformen för eller senare täpps till och det snabbare än de stängda motsvarigheterna. Här förutsätts förstås att utvecklarcommunityn har en tillräckligt aktiv utvecklarskara som faktiskt gör detta jobb. Annars uppnås inte detta.

En annan sak som jag kommit att uppskatta är det delade ansvaret. På en plattform som t.ex. Wordpress som används på uppskattningsvis 1 miljon webbplatser har problem som dyker upp en tendens att lösas rätt snart. Så länge det ligger i massor av människors intressen att att problem löses och akuta funktionsförändringar måste byggas till löses det snabbt när utvecklarcommunityn är tillräckligt stor. Det ligger i allas intresse att problemen fixas. Open Soruce-produkter har därför en tendens att hålla sig väl ajour med den allmäna utvecklingen på Internet.

Kostnadsbesparingar
Sen innebär ju förstås Open Source-lösningar också direkta kostnadsbesparingar. Dels licenskostnader men kanske ännu viktigare: arbetsbesparingar. För oss utvecklingar finns massor av tid, och därmed pengar, att spara på att bygga in färdiga Open Source-komponenter i våra egna system. Och lite beroende på vilken licens projektet är släppt under är ofta väldigt fria att arbeta med dessa. Inte sällan ser jag att man kan skära utvecklingstiden i ett projekt med flera dagar för att ibland inte säga veckor. Om man sätter en prislapp på sin egen tid till 450:-/timme går det snabbt att räkna ut hur mycket man sparar i kronor och ören genom att basera sitt arbeta på gemensamt utvecklade plattformar där jag dels använder det som redan finns men kanske också själv bidrar till projektet genom mina egna tillägg. Genom att dela grundläggande funktioner med andra lägger jag bara tid på att utveckla det som är specifikt för just min verksamhet. Det som är gemensamt är det ju bättre att vi utvecklar just gemensamtt. Några exempel på programvaror som jag tycker passar sig mycket väl som Open Source: OpenX(annonsvisning), Joomla(CMS), Wordpress(Bloggplattform), Lucene(Kraftfull sökmotor), Apache HTTP Server(Webbserver), Jakarta Commons(Grundläggande javapaket), Java(Programmeringsspråk), PHP(Programmeringsspråk), MySQL(databas) m.fl.

Inför nästa artikel
Det här är vad som motiverar mig att arbeta med Open Source. Utmaningen är att försöka bedöma vilka projekt som är seriösa och värda att arbeta med och vilka som kommer att självdö inom en snar framtid. Detta och lite annat tänkte jag gå igeom i mina nästa artiklar. Men det måste sägas att den andra vågen av Internetvågen, Web 2.0, hade aldrig exploderat som den gjort om inte Open Source hade funnits. Jag var rädd att Open Source skulle spela en mer tillbakadragen roll när Internet växte sig större och mer etablerat men just nu kan jag faktiskt bara se motsatsen.

Open Source har massor av möjligheter men även den del nackdelar. Låt mig återkomma till dessa lite senare.
Kommentarer

När du använder "ekonomi" i din rubrik kommer jag osökt att tänka på Internets nya pengatrend. Den har inte med Open Source att göra, utan snarare Open Money :). Ex. sidan www.prosper.com låter vanliga människor låna pengar till och från varandra, utan banker som mellanhänder. Har du sett detta? Utvecklingen kallas för (så klassiskt) peer-to-peer economy.

Jo det har jag sett och det går helt i linje med mina förutsägelser. Nästa våg är ekonomirevolution. Pengar flyttas från stora företag till små entreprenörer eller nätverk av entreprenörer.

Loan land är ett annat svenskt exempel på detta.

https://www.loanland.se/

Detta var en bra genomgång av fördelarna med OSS. Du verkar dessutom ha mycket läsvärt på din sida. Du åker in i RSS-läsaren, bara så du vet. :)

Det går inte längre kommentera detta inlägg.

 

  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 Sista