SUN, ett framtidsföretag trots allt?

Webbtrender, Analys - Februari 3, 2008,När jag gick i högstadiet/gymnasiet nämndes IBM, Microsoft och ev. SUN Microsystems som dåtidens IT-giganter. Eller ja, uttrycket IT hade ännu inte vunnit något anmärkningsvärt fotfäste i folkmun, de kallades väl snarare för dataföretag. Vad som för alltid skulle komma att förändra IT-branschen var nätverkskommunikationen och med den i förlängningen Internet. Här har dessa traditionella IT-företag klarat sig olika bra. Microsoft har om än inte tillfört så mycket eget så i alla fall lyckas klamra sig kvar i racet(intressant är att Apple egentligen inte heller lyckats så ofantlig bra på detta område). IBM var ändå ganska tidigt ute med att flytta fokus från datorhårdvara till tjänster och konsulting men SUN fastnade lite för länge i ett jobbigt fack där man arbetade med låsta programvaror och egen hårdvara. Man klamrade sig fast vid de gamla affärsmodellerna och ett protektionistiskt tänkande istället för att omfamna Open Source-kulturen och Internet som fenomen. Detta från ett företag som myntade uttrycket "The network is the computer". Ett påstående som är mer aktuellt nu än någonsin. Idag har vi vår mail i webbläsaren istället för Pegasus Mail(någon som minns det eller Eudora?) och alla andra typer av nätverksklientbaserade applikationer. Jag har tidigare skrivit om Amazons olika Web Service API'er som vi webbutvecklare kan nyttja utan att själva hosta funktionalitet som är lite för krävande. Detta kallades i början av 2000-talet för "IT på kran" ett töntigt uttryck för en intressant företeelse. Att man bara använder den IT som man faktiskt behöver för stunden.

Och faktum är att SUN under ledning av sin nye lite yngre VD Jonathan Schwartz(Läs gärna hans blog) tagit en del intressanta steg. Han kanske inte är någon ny Steve Jobs men vem vill inte ha en VD som ser ut som Anders Borg? Bland annat har man börjat erbjuda superdator på kran. Det är av förståeliga skäl inte alla som har råd med en superdator men i vissa fall kan det vara ovärderligt att få bruka dess kapacitet. Därför har SUN börjat hyra ut superdataprestanda och tar betalt per timme. Ett intressant upplägg. Vidare har man öppnat sitt OS Solaris och släppt det under Open Source på samma sätt som man öppnat upp Java. Deras initiativ med serverhallar i fraktkontainrar för att underlätta uppbyggnaden av världsomspännande distributionsnät är också en mycket intressant tanke. Liksom uppköpet av MySQL för några veckor sedan. En databas har länge saknats inom SUN och genom sin mångåriga historia av att erbjuda teknik till mycket tunga tillämpningar var SUN den bästa tänkbara ägare som uppsalaföretaget kunde få. Nu har man möjlighet att låta den öppna svenska databasen steppa upp och erbjuda än bättre funktionalitet. Jag kan också tycka att MySQL varit en av de viktigaste motorerna i Web 2.0-vågen som delvis förverkligat John Cage's gamla påstående om att det är nätverket som är datorn. En värld där webservices och öppna API'er suddat ut gränserna för definitionen av vad en mjukvara egentligen är för något.

I takt med att Internet mer och mer tar formen av en jättelik programvara kan jag tycka att det är ganska rättvist att ge SUN rätt även om det nog inte sker på det sätt som man själva förutspått. Olyckskorparna påstår nog också att det är för lite och för sent men i det här fallet är jag nog mer Mr The glass i half full. Sun har visat att man vill och börjar sakta men säkert prägla sin organisation i ett modernare tänkande. Och kanske är det så att den gamla jätten fortfarande är att räkna med.
Kommentarer

Det går inte längre kommentera detta inlägg.

 

  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 Sista