Big news: Google släpper webbläsaren Chrome baserad på Safaris renderingsmotor

Google, Internet, Open Source, Otippat - September 2, 2008, 4 kommentarer

Uppdaterat: Imorgon släpps betaversionen:Efter år av spekulationer så droppades nyheten lite oväntat nu inatt. Google håller på att utveckla och släpper imorgon betaversionen(kommer den någonsin att släppas i version 1.0?) av OpenSournce-webbläsare: Google Chrome.  Det var Blogscoped.com som droppade nyheten innan den senare kom upp på Googles egna blogg. Det verkar alltså som att det här läckte på något sätt. Men ändå har man kommit mycket längre än bara ritbordet. Google Chrome förefaller vara ett riktigt genomtänkt browser-projekt.

För att få en inblick i vad man arbetar på tycker jag att du skall läsa deras serietidning om Google Chrome. En riktigt pedagogisk förklaring till varför man gör detta och vad vi kan förväntas oss av den nya webbläsaren.

Varför gör Google detta?
Webben har gått från att vara ett informationshav till en plats där vi utför dagliga sysslor och i takt med att webbapplikationer börjat växa fram har webbläsarnas flaskhalsar börjat bli ett riktigt problem. Eftersom Google äger och driver en rad av de mest krävande applikationerna har detta börjat bli ett rikigt klipulver för dem. De stora problemen med webbläsare av idag är:
 • Stabilitet - Webbläsare som kraschar
 • Hastighet - Javascript var aldrig byggt för att köra applikationer
Genom att släppa en OpenSource-baserad webbläsare stärker man inte bara sitt eget varumärke utan man ger även konkurrenterna en möjlighet att ge sina webbläsare samma förbättrningar som Chrome. Det förefaller alltså vara så att detta initiativ syftar till att göra webbläsare bättre. Inte nödvändigtvis att deras egen webbläsare måste vara den bästa.

Chrome gör några riktigt fundamentala förändringar i webbläsarstrukturen som ingen av de andra hittills alls jobbat med. Det gör nog att det kommer att finnas en del att låna till såväl Safari, Firefox, Opera som Internet Explorer.

Detta gör att projektet alls känns motiverat tycker jag.

Varför tillför man inte kod till Firefox istället?
Min första tanke var "Vet inte Google om att det redan finns en OpenSource-webbläsare"? Varför skall man envisas med att bygga en egen? Men efter att ha läst igenom serieintroduktionen förstår jag varför. De stora skillnaderna ligger så fundamentalt att det skulle bli svårt att genomföra dem i Firefox. Jag tror faktiskt att det här var rätt steg. Börja från skratch och lägga en perfekt struktur och låt sedan andra klistra på lull-lull på detta.

Hur åstadkommer man Hastighet och Stabilitet?

Varje tabb körs i en egen process
De stora skillnaderna handlar om att varje Tab i webbläsaren körs i en egen process(inte tråd) något som gör att du aldrig kan krascha hela webbläsaren. Bara en tabb åt gången. Det gör även att man kan separera tabbarna åt minnesmässigt vilket gör att man får bättre möjligheter att garantera såväl stabilitet som mer effektiv minnesanvändning. Om jag inte missuppfattat allting så kommer man även att tvinga in plugins i processerna vilket gör att Flash aldrig kan sabba hela webbläsaren. Bara den sida man just nu besöker.

Bygg om hela Javascript-motorn
Det svagaste länken i webbläsarna av idag vid sidan av instabiliteten är hastigheten. Renderingarna går idag hyffsat sanbbt, det är väl därför man väljer att basera webbläsaren på Safaris öppna motor Webkit, men JavaScript-exekveringen är ett skämt. Mest för att språket aldrig var ämnat att köra applikationer. Bara göra irriterande blinkade effekter på dåliga hemsidor. Men jag måste beundra Google vilja att inte släppa JavaScript och satsa på ett nytt plugin utan istället göra det bästa av vad vi redan har. Något som skapar bästa möjliga bakåtkompatibilitet.

Svaret heter V8. En Just-in-time virutell maskin för Javascript som ökar hastigheten på det lilla sorgebarnet enormt. Ofta använda kod, som jag kan tänka mig att det kryllar av i GMail och Google Reader, exekveras faktiskt som maskinkod när den går som snabbast. På pappret ser det fantastiskt ut men jag tror faktiskt att Google kan klara av detta. Snacket runt den här approachen för JavaScript-motorer har cirkulerat ett tag på nätet. Det är mest bara det att ingen har tagit sig tid att implementera det ännu. Förrän nu.

What else?
Google gör också en del andra saker i denna webbläsare men inget som ingen annan kan göra. Det handlar om att förändra gränssnittet. Mest att strippa bort allt det som är onödigt och bara ha kvar det viktigaste. I äkta Google-style. Bland annat flyttar man tabbarna till ovanpå webbläsarfönstret istället för som idag under adressraden. Man skalar också bort en del trams men jag vet inte. Det mesta har vi sett förut. De stora nyheterna är tabbar i processer och JavaScript V8

Men på det hela taget tycker jag att det skall bli spännande. Framför allt när Firefox implementerar processhanteringen och Javascript-motorn.

Open Source-ekonomin #3 - Nackdelarna med Open Source

Open Source, Webbtrender - April 23, 2008,

Jag har tidigare här på bloggen pratat om möjligheterna med Open Source och även delat med mig av en högst subjektiv lista över de bästa Open Source-projekten och tänkte nu ge mig på att försöka prata om nackdelarna med Open Source som faktiskt finns.

Dålig dokumentation
Ett av de allra svagaste länkarna i OpenSource-kedjan är dokumentationen även om kvaliteten här varierar. Aktörer som Apache och kanske framför allt deras Jakarta-projekt har länge varit lika bra på att dokumentera som att programmera men i övrigt brukar det vara skralt med detta. Just nu jobbar vi rätt mycket i projekt som Wordpress, Joomla och Magento Commerce. Alla enligt mig med undermålig dokumentation även om just dessa projekt har så pass aktiv community att det ändå går hatt treva sig fram genom alla forum och Wikis som finns tillgängliga. Det är lätt att förstå varför det blir så men detta är helt klart en av de största nackdelarna med OpenSource.

Projekt som läggs ned
Programmerare är otåliga människor och även om plattformarna har en imponerande aktivitet de första 6 månaderna eller det första året brukar tålamodet att underhålla och buggafixa snabbt dö ut. Detta hänger lite ihop med vad som är drivkraften bakom projektet. I produkter som Apache HTTP Server, JBoss och Java är det affärsnyttan som driver och då brukar livslängden bli betydligt längre än i de projekt som drivs av glada amatörer vars tillvaro inte står och faller på om deras produkt är tillräckligt uppdaterad eller ej.

Jag blir mer och mer förtjust i projekt som i grunden drivs av företag. Mina gamla kolleger Joakim och Spocke på Moxiecode kör t.ex. TinyMCE som OpenSource och lever delvis på att sälja liknande produkter eller tillägg till dessa. Varien som nyligen släppt Magento Commerce har också visat sig ha ett bra driv i sin utveckling samtidigt som man delar med sig till och tar hjälp av OpenSource-kulturen. Risken med företag som drivande är förstås att man riskerar att bli partisk och inte är så sugna på att ta projektet vidare som användarna vill. Lite som fallet var med Java där Sun länge var en bromskloss tills man äntligen beslöt att släppa projektet helt fritt.

Och det visar väl egentligen att farorna med att ett företag sitter vid fören är överdrivna. Lessnar användarna är det förr eller senare någon forkar projektet och tar det i en annan riktning. Hör jag någon säga en miljon *nix-versioner?

Bristande struktur
Den sista punkten är nog lite det som gör att projtekten förr eller senare läggs ned. Man är bättre på att programmera än att organisera. Man fastnar i tankebanor och blir introverta eller lessnar helt enkelt. För att ett projekt skall fungera behöver man en bred förankning bland användarna och gärna representation från större företag som kan arbeta deltid på dessa projekt.

Som sagt. Att jobba med OpenSoruce-projekt är långt från någon dans på rosor men har i den bästa av världar onekligen sina fördelar.

Open Source-ekonomin del #2 - De bästa Open Source-projekten

Webbtrender, Open Source, Ekonomi - Mars 28, 2008,

Vilka är de bästa Open Source-projekten?
I min förra artikeln om Open Source-ekonomin handlade om varför jag väljer att jobba med olika Open Source-projekt. Den här gången tänkte jag försöka mig på att lista de bästa Open Source-projekten men inser att det är rätt svårt då det spelar rätt stor roll vad man är ute efter: slutanvändarprogramvaror, serverprogramvaror eller komponenter som man kan använda som en del av ett större projekt.

Trots svårigheterna med att besämt säga vilka projekt som är bra eller dåliga tycker jag att Grupthink.com har lyckats riktigt bra med sitt försök att göra en overall-lista.

Top 10 på Grupthinks lista:
 1. Firefox
 2. Wikipedia
 3. Linux
 4. Apache Server
 5. Ubuntu Linux
 6. Open Office
 7. PHP
 8. VLC
 9. Python
 10. Bittorrent
Hela listan

Min egen topplista
När jag går till mig själv och rankar de projekt jag själv haft mest nytta av genom åren ser den ut ungefär så här:

 1. MySQL - En databas som blivit riktigt, riktigt bra på senare år.
 2. Wordpress - Ett osannolikt populärt bloggverktyg som är lätt att anpassa.
 3. JW Media Player - Kan tyckas enkelt och banalt men används nästan varje månad av mig. 
 4. Jakarta Commons - Ett riktit smidigt paket av grundläggande funktioner. Framför allt använder jag HTTP-klienten och connection-poolen.
 5. Lucene - En sökmotor som släpptes i början på 2000-talet och har visat sig vara riktigt, riktigt kraftfull.
 6. Joomla - Även om den inte är outstanding håller den helt klart god kvalitet för att vara ett gratisalternativ.
 7. Filezilla Server/Client - Jag måste faktiskt säga att jag är rätt impad denna FTP-server och har sällan behov av något mer än detta.
 8. Magento Commerce - En e-commerce-lösning som är riktigt fräscht sammansatt. Släpps i skarp version nu i dagarna. 
 9. phpBB - Det bästa av PHP-forum. Det finns ingen anledning att bygga något eget när detta finns. 
 10. WR Time Tracker - En lite opittpad rackare men fungerar riktigt smidigt på företaget när vi skall rapportera tid i olika projekt.

Open Source-ekonomin del #1 - Fördelarna med Open Source

Webbtrender, Open Source, Ekonomi - Mars 27, 2008, 3 kommentarer


Jag har de senaste månaderna funderat en del över det här med Open Source och företagsnyttan kring att arbeta med och delta i sådana projekt så jag tänkte att det var dags att försöka formulera min syn på detta.

Ända sedan jag började arbeta professionellt med webb år 2000 så har jag jobbat med olika typer av Open Source-lösningar. Då var det olika Javakomponenter främst under Apache Jakarta-projektet men även en del stand-alone-programvara som t.ex. Eclipse eller GIMP. När åren gått har jag stött på människor som stämmer in i min hyllningssång till den öppna programvaran samtidigt som jag mött många som hyser skepsis till detta. Skepsisen kommer ofta från rävarna i den gamla ekonomin men även många i min egen ålder. För mig är motivationen att arbeta med dessa plattformar krasst ekonomisk och inte speciellt politisk.

För mig handlar Open source om 3 saker:
 • Frihet & Leverantörsoberoende
 • Säkerhet & Problemlösning
 • Kostnadsbesparingar
Frihet & Leverantörsoberoende
Här kommer enligt mig det viktiaste argumentet för att arbeta med Open Source-programvaror. När vi på mitt jobb bygger nya webbplaster till mindre organisationer och skall välja CMS-lösning har jag kommit fram till att öppna system som t.ex. Joomla, Drupal eller i vissa fall Wordpress är den smartaste lösningen. Dels för att man kan vara säker på att man inte måste köpa externa dyra konsulttimmar utan kan modifiera på egen hand. För vår kund känns det dessutom skönt att veta att om vi inte finns i framtiden kan dom alltid gå till en annan leverantör som hanterar dessa plattformar.

När man en dag också vill migrera data från ett CMS till ett annat kan man vara säker på att dessa funktioner redan finns i ett öppet system. Och om de inte gör det har man full tillgång till databaser och kan själv relativt lätt skapa dessa förutsättningar själv. Genom att slippa binda sig till externa konsulter och att man samtidigt snabbt kan testa plattformar utan att det kostnar något gör att man blir såväl fri som leverantörsoberoende.

Säkerhet & Problemlösning
På tillräckligt populära plattformar som Apache Webbserver, Linux, Java, Firefox finns tillräckligt många externa ögon som hela tiden granskar källkoden vilket gör att plattformen för eller senare täpps till och det snabbare än de stängda motsvarigheterna. Här förutsätts förstås att utvecklarcommunityn har en tillräckligt aktiv utvecklarskara som faktiskt gör detta jobb. Annars uppnås inte detta.

En annan sak som jag kommit att uppskatta är det delade ansvaret. På en plattform som t.ex. Wordpress som används på uppskattningsvis 1 miljon webbplatser har problem som dyker upp en tendens att lösas rätt snart. Så länge det ligger i massor av människors intressen att att problem löses och akuta funktionsförändringar måste byggas till löses det snabbt när utvecklarcommunityn är tillräckligt stor. Det ligger i allas intresse att problemen fixas. Open Soruce-produkter har därför en tendens att hålla sig väl ajour med den allmäna utvecklingen på Internet.

Kostnadsbesparingar
Sen innebär ju förstås Open Source-lösningar också direkta kostnadsbesparingar. Dels licenskostnader men kanske ännu viktigare: arbetsbesparingar. För oss utvecklingar finns massor av tid, och därmed pengar, att spara på att bygga in färdiga Open Source-komponenter i våra egna system. Och lite beroende på vilken licens projektet är släppt under är ofta väldigt fria att arbeta med dessa. Inte sällan ser jag att man kan skära utvecklingstiden i ett projekt med flera dagar för att ibland inte säga veckor. Om man sätter en prislapp på sin egen tid till 450:-/timme går det snabbt att räkna ut hur mycket man sparar i kronor och ören genom att basera sitt arbeta på gemensamt utvecklade plattformar där jag dels använder det som redan finns men kanske också själv bidrar till projektet genom mina egna tillägg. Genom att dela grundläggande funktioner med andra lägger jag bara tid på att utveckla det som är specifikt för just min verksamhet. Det som är gemensamt är det ju bättre att vi utvecklar just gemensamtt. Några exempel på programvaror som jag tycker passar sig mycket väl som Open Source: OpenX(annonsvisning), Joomla(CMS), Wordpress(Bloggplattform), Lucene(Kraftfull sökmotor), Apache HTTP Server(Webbserver), Jakarta Commons(Grundläggande javapaket), Java(Programmeringsspråk), PHP(Programmeringsspråk), MySQL(databas) m.fl.

Inför nästa artikel
Det här är vad som motiverar mig att arbeta med Open Source. Utmaningen är att försöka bedöma vilka projekt som är seriösa och värda att arbeta med och vilka som kommer att självdö inom en snar framtid. Detta och lite annat tänkte jag gå igeom i mina nästa artiklar. Men det måste sägas att den andra vågen av Internetvågen, Web 2.0, hade aldrig exploderat som den gjort om inte Open Source hade funnits. Jag var rädd att Open Source skulle spela en mer tillbakadragen roll när Internet växte sig större och mer etablerat men just nu kan jag faktiskt bara se motsatsen.

Open Source har massor av möjligheter men även den del nackdelar. Låt mig återkomma till dessa lite senare.

Facebook släpper Open Source-projekt

Webbtrender, Facebook, Open Source - Januari 17, 2008, 2 kommentarerIngen är gladare än mig när de stora jättarna spottar ur sig Open Source-projekt som baserats på de stora företagens tunga applikationer. Det innebär att vi som utvecklar i mindre projekt får programvaror i världsklass att utveckla i. Google, IBM, SUN och andra har sedan länge praktiserat denna princip. I sverige vet jag att Tieto Enator donerat en del för att inte tala om MySQL då förstås.

Senast ut i raden är Facebook som droppar en del intressanta paket på sin developersida. Rent spontant så ser Memcached, Facebook Animation och Thrift. Sen är det förstås schyst att man ställer upp och speglar Open Source-projekt  på sin Mirror.

Viral marketing för kommande Firefox 3

Webbtrender, Open Source - Januari 7, 2008, 2 kommentarerFirefox är ett av de starkaste open source-projekten genom tiderna. Det är möjligt att det bara är Apache och Linux som är vassare som framgångssaga. Mycket tack vare att man inte bara pysslat med öppen källkod utan även engagerat massorna i marknadsföringen av programvaran. På sajten Spreadfirefox.com finns massor av initiativ att sprida den populära webbläsaren.

Senast ut i raden av kampanjer är en viral marketing-kampanj i klassisk band-aid-anda.
Och du, har du inte laddat ner ännu, skynda dig att klicka. www.firefox.com.
 

  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 Sista