This American Life: Poddradion som ALLA måste lyssna på

Livet, Radio, Poddradio - Juni 17, 2010,

Min fru vet när jag hittat något nytt och spännande. Det blir ganska uppenbart när jag pratar oavbrutet i en halvtimme om en ny person, en ny artist, en ny läcker butik som jag snubblat över och som hon bara måste upptäcka. Hon börjar himla med ögonen och signalerar att hon motvilligt skall försöka. 

Därför tänkte jag att jag skulle vänta några veckor innan jag berättade om nästa stora sak. Det finns en helt fantastiskt podcast som jag upptäckt. This American Life från NPR i USA. Lite som Public Service-radio fast finansierad utan statliga medel. Jag har länge lyssnat på New York Public Radio och The Brian Lehrer Show och tyckt att det varit en bättre version av Ring P1. Alltså med bra programledare och utan knäppgökar. 

Men jag måste erkänna att inget hittills har gått upp mot This American Life. En radiosändning som du kan prenumerera på här. Det är ett entimmesprogram udner ett tema som vanligtvis utspelar sig i 3 akter(ibland 4). Man blir ofta riktigt, riktigt imponerad av den research som ligger bakom varje program och en av de tre akterna brukar vara bländande i sitt genomförandet. 

Två exempel. 

Här är behållningen den andra akten som handlar om en man som skall fylla 40 och har lite av en livskris. Han tycker inte att han lever ett meningsfullt liv så han tar ledigt från jobbet 2-3 veckor för att åka till Mexiko och leta efter ett bortrövat barn som skall finnas i en trakt där han bodde i yngre år. Polisen har efter ett par månaders sökande inte lyckats hitta barnet och han beger sig dit för att göra sitt bästa. 

Efter bara en veckas sökande lyckas han och hittar det bortrövade barnet och kopplar in polisen. Dock smyger sig en obehaglig känsla på. "-Jag borde inte lägga mig i detta. Vad har jag med det här att göra?". Familjen som rövat bort barnet visar sig i hans eget omdöme vara "the good guys" och de som de tagit barnet från verkar uppenbarligen inte ha något vidare omdöme och han börjar inse att han är ute på djupt vatten. Till råga på köpet blir han hjälte i media som mannen som på egen hand på en vecka löste vad polisen misslyckats med i månader. 

Hans klump i magen växer och känslan att "vad har jag ställt till med" börjar infinna sig. En fantastisk annorlunda berättelse från en man som ville förändra världen och lyckades. Fast med en klump i magen. 

Tema: Bridge
Ett annat fantastiskt program om människor som bor i/vid broar. Den första akten handlar om en man som bor inuti en klaffbro mitt i Chicago. I en hålighet i bron har han byggt sig en liten trerums bostad där han bor och sover med TV, säng, Playstation. Väldigt annorlunda och otroligt intressant. Han bodde där i några år tills hans kompis tjallade på honom. 

Den andra och lite längre akten handlar om en kines som bor på en kilometerlång bro i Kina. Han är en riktigt kuf, en asocial varelse som bor där och ser som sin uppgift att hindra människor att ta livet av sig. I snitt tar en person per dagen sitt liv från den bron och han gör vad han kan för att försöka hindra dem. Reportern beskriver hur han ser mannen hindra en djupt deprimerad person från att hoppa från bron. Men istället för att trösta honom blir han arg på mannen som han anser skämmer ut nationen. "-Och du kallar dig kines! Du är en skymf för vårt folk, din usling." Och så fortsätter han att skälla ut de stackars självmordsaspiranterna. 

En underbar berättelse som berättad genom andra ögen skulle vara mindre nyanserad och mer av en framgångssaga. För han gör nytta, han är bara väldigt annorlunda. 

Kort sagt. Alla måste lyssna på This American Life. Otroligt välproducerad radio. 

Internetnjutning för öronen

Radio, Internet - September 20, 2008,

Sitter och kvällsklickar lite. Jobbar på några olika sidoprojekt och lyssnar på lite musik i bakgrunden. Tänkte passa på att tipsa om vad jag brukar lyssna på när jag jobbar:

La Radio De Sebb
En skön franks DJ som spelar modern och äldre soul i alla dess former. Även om i stort sett all musik är engelskspråkig amerikansk eller europeisk soul så lyckas han gräva rätt djupt och intressant i arkiven. Ovanligt uppfriskande lyssning.

Finns i iTunes radiolista eller på: www.laradiodesebb.com

The Designers Mixtape
En klassiker som hängt med rätt länge där designers runt om i världen får plocka ut sin favoritmusik att jobba till. Väldigt olika vad man får men ofta rätt skönt. Bra som inspiration om inte annat, om man vill hitta något nytt att lyssna på.

http://mixtape.nitrocorpz.com

Grovera Jet City Lounge
Lounge-kanal på iTunes. Inte så märkvärdigt. Bara väldigt avslappnat och skönt.

Finns på iTunes i radiobiblioteket eller på: www.groovera.com

 

  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 Sista